Deel 5. Noorwegen wat ben je mooi!

Nadat de storm is geluwd en de zee weer iets gekalmeerd varen we vanuit Risor verder langs de Noorse zuidkust. We hebben een natuurhaven uitgezocht om er te ankeren voor de nacht. Het is  een mooie baai, tegenover een camping. Als we liggen komt er iemand voorbij in een kajak, hij blijkt een ex-Nederlander te zijn zoals hij zelf zegt. Hij woont al ruim 20 jaar in Noorwegen en geeft aan dat er maar weinig Nederlandse schepen in deze baai voor anker gaan. Hij vertelt dat zijn vriend ook nog langs komt varen een dezer dagen, ook een ex-Nederlander. Een dezer dagen blijkt al snel, want hij komt de dag er na langsvaren met zijn schip ´Why  not´, we maken een praatje. Leuk deze onverwachte contacten

Als we de dag erna wegvaren blijkt waarom het anker niet zo goed gehouden heeft. De bodem ligt vol met gras. Robert moet veel moeite doen om het weg te halen.

💙

We varen verder richting naar Olavsund, een zeer beschutte maar ook gewilde ankerplek. Als we daar aankomen, blijkt dat hij vol ligt en we zoeken verder naar een andere plek. Er zijn er genoeg, maar we willen wel beschut liggen.

We zien een heel klein baaitje en we besluiten te kijken of we met een lijn naar de kant kunnen en het hekanker achter er uit te doen.

We gooien eerst het hekanker uit aan de achterkant van Grutze. Dan vaar ik langzaam naar de rotspartij, Robert stapt van de boot af en legt in dit geval een lijn om een boom. Daarna komt Robert weer aan boord en varen we langzaam naar achteren en trekken het hekanker weer aan. 
We hebben een heerlijk rustige nacht.


Als we weg willen gaat eerst de lijn los van de boom en daarna trekken we het hekanker naar binnen. Dat is nog een hele klus, maar het lukt ons samen gelukkig wel. Het is windstil dat scheelt ook, Grutze blijft op haar plek.


We zijn onderweg naar Mandal, omdat we alle rotspartijen boven en onder water willen vermijden, varen we vaak ver de zee op. Vandaag komt deze Jan van Gent een kijkje nemen of we een visje voor hem hebben. Het is een bijzondere ontmoeting!

Mandal by night. 
Het is 11 augustus en ze vieren hier met kermis en een muziekfestival het einde van de zomer. Wij slapen redelijk rustig want we hebben een mooie plek gevonden net buiten de havenkom.

Van Mandal varen we om de kaap van Lindesness heen. Deze kaap is berucht om zijn gevaarlijke zee bij slecht weer. Wij ronden hem met redelijk rustig weer. Ik ben er wel blij mee!
We hebben een ankerplek uitgezocht die niet is wat we in gedachten hebben. We besluiten om dan maar naar de haven van Farsund te varen als ik op de kaart nog een natuurhaventje zie. we besluiten om daar ook even te kijken, de beste beslissing ever! 
We komen terecht op het magische eilandje Prestoy. Er is een steiger met genoeg water onder de kiel en niet teveel rotsen, zodat we rustig aan kunnen leggen. We dompelen ons onder in de sfeer van magie en genieten volop van al het moois dat dit eilandje ons biedt.





Toch varen we dag erna verder naar de gasthaven van Farsund, er wordt harde wind verwacht en dan liggen we graag in een haven.
De gasthaven van Farsund is van alle gemakken voorzien; wasmachines, douches, elektra en water. Er is zelfs vloerverwarming in de doucheruimte.
En we mogen er gratis liggen.
Je moet er betalen met een Noorse app, om die te kunnen gebruiken moet je je ID nummer invoeren. De Nederlandse nummers zijn langer dan de Noorse, dus dat lukte ons niet. Ik ben naar het gemeentehuis gewandeld, heb gezegd dat we graag willen betalen voor de overnachtingen maar dat de app niet werkt voor ons. Na overleg kreeg ik te horen dat we gratis mogen liggen, ze vroeg nog wel voor alle zekerheid hoelang we van plan waren te blijven. Wat een service!
In Farsund hebben we heerlijk gewandeld.


In Farsund besluiten we dat Stavanger, ons eigenlijke doel, te ver is voor de weersverwachtingen die ons nog staan te wachten, de alsmaar noordenwind terwijl we naar het noorden moeten, maken het tot een nare zeegang of laveren aan een Noordzee kust die we niet kennen.
We besluiten om terug te varen naar een ankerplek bij Mandal.
💙
Maar de golven op zee zijn hoog en onrustig en ik heb het absoluut niet naar mijn zin. We besluiten om nog een dagje naar de natuurhaven Prestoy te gaan en daar te vieren dat we zo ver zijn gekomen.
De fles met bubbels kregen we van Axel en Giesela toen we de boot kochten en we hebben de fles bewaard tot dit moment. We hebben een kampvuurtje gemaakt en hebben ons geniet moment genomen.


💗💗💗

De dag erna is de zee kalm en varen we rustig terug langs Lindesness

Doel is een natuurhaven bij Mandal. 
En we vinden weer een prachtige plek aan een steiger. Hier liggen iets meer rotsen, maar ik stuur de boot op aanwijzingen van Robert naar de steiger. Het aanleggen vergt wat klimwerk over de rotsen, maar wauw, wat liggen we weer prachtig!


Robert heeft van ons een drone gekregen voor zijn verjaardag en pensioen, er is helaas nog weinig gelegenheid geweest om hem uit te proberen, maar hier lukt het goed!

Gewoonweg Genieten!
💗
We varen naar de haven van Kristiansand omdat er weer harde wind verwacht wordt. Daar pakken we de dag erna de fietsen uit om met stormachtige wind en de vele heuvels gezellig 20 kilometer te fietsen naar Biltema, het warenhuis waar veel te krijgen is. Robert wil een hengel scoren omdat het vissen met de losse lijn nog niet echt succesvol is. Het is een hele klim (foto's heb ik helaas per ongeluk van mijn toestel verwijderd) maar het was een mooie tocht.
Het is heel kalm weer als we de volgende dag vertrekken met als doel Arendal. We zetten de stuurautomaat aan en we kunnen lekker relaxen. 


Niet dat er vis gevangen wordt, maar het ziet er wel heel leuk uit!

Arendal halen we niet, er is zo weinig wind dat we bijna niet kunnen zeilen. we balen er een beetje van omdat we eigenlijk toch graag naar Zweden willen in korte tijd en dat gaat op deze manier niet echt lukken.
We meren af in een natuurhaven bij Grimstad, met hekanker en lijn naar rotspinnen op de rots. We liggen er redelijk rustig maar de dag erna is het een crime om het anker er uit te halen, er staat wat wind en de boot drijft rond het anker en in plaats van dat we het anker er aan de achterkant uit halen, moeten we naar voren...pfff...wat een heisa, voorlopig maar niet meer doen, dit kost zo veel energie!

We gaan wederom op weg naar Arendal, maar onderweg merken we al dat het ook dit keer niet gaat lukken. 
Te weinig wind!

We besluiten dan maar vanaf dat punt de koers te verleggen naar Zweden, zo'n 80 mijl en de nacht in te gaan op een koers waar wel iets wind is zodat we kunnen zeilen.
Maar dat pakt toch anders uit, want na een uurtje of 3 zakt de wind in. Geen zeil blijft goed staan en de deining en golven zijn zeer onaangenaam. Alles in de boot rammelt en schuift.
Maar terug gaan we niet dus zetten we de motor aan en koersen af op de Kostereilanden net ten zuiden van Stromstad in Zweden.
We hebben wel een prachtige zonsondergang en een volle maan die nog een beetje licht geeft in de nacht. We proberen elk een uurtje slaap te pakken maar dat lukt nog niet erg ook omdat we een scheepsverkeerslijn over moeten steken.
Vlak voor dat het licht wordt besluiten we weg te gaan van de onaangename golfslag en verleggen we de koers iets zuidelijk. We kunnen weer zeilen en dat maakt het iets meer aangenaam. We kunnen nu wel allebei een uurtje slaap pakken.




Na een pittige nacht varen we op de Zweedse kust aan. De alternatieve ankerplek was te druk dus varen we de Fjallbacka Archipel in op zoek naar een plek voor ons. Die vinden we rond half 5 's middags. We varen dan al ruim 30 uur. We gooien het anker uit en duiken moe ons bed in. 

Na een rustige nacht varen we de dag erna naar de gasthaven van Fjallbacka, 
maar meer daarover in het volgende blog.

Fijn dat je mee leest,
Warme groet,
Robert en Noor










Reacties

Populaire posts van deze blog

Voorbereidingen voor onze reis naar Scandinavië

Deel 2. Van Brunsbuttel tot Kungso in Zweden.

31 mei 2022 deel 2. Van Nederland naar Denemarken